The Landscape Institute Awards 2015

Gavin Jones, Winner of the 2015 Heritage and Conservation Award

Walpole Park, London

Walpole Park, Pitzhanger Manor and its immediate setting, as well as being much-loved local facilities and landmarks, are of national importance including Sir John Soane’s legacy and significant archive of design drawings and ledgers. The park, registered of historic interest grade II, has remained substantially intact during its known history. The house and garden display an exceptional level of detailed involvement by Soane in their design, management and use. The landscape is also a very rare and characteristic example of the work of a previously under appreciate landscape designer, John Haverfield the Younger.

The project is innovative primarily in developing a fully integrated plan for restoration and interpretation of house and garden. Through the appreciation of rich documentary evidence, the veteran tree resource, designed parkland and landscape programme, interpretation and activity, the project has revealed and involved the community and experts in both the historic narrative and in realising contemporary everyday aspiration.

WP_000245Restoration Work

This project is the restoration of an important public park in a prime location within Brighton City Centre, which had become neglected and with poor legibility. The park is now an important destination within Brighton and is a crucial piece of the dense urban infrastructure. The project aimed to promote the unique heritage whilst bringing the park into the 21st century; it has improved the health and happiness of many park guest and also proved to be a catalyst for higher standards and a better environment for the entire city.

Judges’ Comments

The project demonstrates its relevance to contemporary landscape while retaining and enhancing this important historic landscape.

It is particularly pleasing to see restoration of a 1920s park design being celebrated in landscape history

– The Journal of the Landscape Institute, Winter 2015

 

Client:                  Brighton and Hove City Council

Contractor:         Gavin Jones Ltd

Architect:            LUC