gt1

Supply and installation of Interior Palm Trees to Evelina Children’s Hospital

Guys and St Thomas Hospital Trust London

Project Description

On the 3rd floor of the Evelina Children’s’ Hospital Gavin Jones Ltd Interiors division were tasked with the supply and installation of five 1m x 1.2m brushed aluminium planters containing quad-stemmed Veitchia palms reaching 4.5m high.  Each completed planter weighed 1.5 tonnes.  The planters have been placed on the grid line above the structural pillars to distribute the extra weight evenly within the atrium on the third floor.

For the top dressing, we decided to place light-weight, hollow, coloured plastic balls, 50mm in diameter on top of the compost to prevent the children from putting their hands into the soil.

5 colours were chosen giving a rainbow effect of red, orange, yellow, green and blue, one colour per container. A protective layer has been placed on top of the balls to prevent the children from removing them and throwing the balls around.  The protective layer enables the balls to be seen, but not to be removed.  It also allows the maintenance team to water the palms without any difficulty while providing an architectural finish to the project.

The theme of the third floor at the hospital is ‘Beach’, and so the Veitchia Palms complete the theme, lending a relaxed and almost sunny feeling to the atrium.

The installation proved to be very testing each palm had to be craned up to the third floor with delicate manoeuvring.

ech6 ech10 ech11 work-008 work-034
Evelina Childrens Hospital Information

Themed floors, a conservatory, rooms with views, sunlight, fresh air and so much more, the Evelina Children’s Hospital has been designed around the needs of children and their families. It’s a seven-storey glass-fronted building, featuring a four-storey conservatory and dramatic views of Lambeth Palace and Archbishop’s Park.

Inpatients are on the upper levels of the building so children staying in hospital enjoy the best views. They also overlook the conservatory, the social heart of the building, housing a gallery and performance space, a café and the hospital school.

The building is themed around the natural world, from the sea at ground level to the sky at the top. It has visual symbols to make getting around easier and themed artwork on the floor of each level. Many children who were treated at Guy’s were consulted about the layout, design, colour schemes and themes for the interior of the hospital. The conservatory is enclosed to provide maximum daylight but naturally ventilated so fresh air fills the building.