The-Level-005-Opening-Playground-1024x163

The Level, Brighton was designed by Landscape Architects LUC. Works included central features plus the restoration and refurbishment of the existing park (The Level) and a public open space.

The site was split into two phases to minimize disruption.

Lot 1 – Landscape and associated works Contract included:

  • Demolition and removal of small buildings being used as the Rangers Hut, skatepark ramps, play equipment, hard surfacing, old fencing and park furniture;
  • Restoration of the 1930’s design layout of the south end of the park which includes the original symmetrical layout of the paths and planting beds and the two Pavilion buildings, bridges, columns and pergolas;
  • Restoration of full footprint of the original boating pond as a new interactive water fountain feature;
  • Restoration of the dolphin lamps and shrub beds and improvements to the access ramp and surfaces at the south entrance;
  • Replacement of fencing, gates, hedging, lawns, paths, lighting and seating throughout the site;
  • Restoration of Rose Walk as a horticultural showpiece;
  • Creation of a new sensory garden, lawns and pétanque area in the south end of the park;
  • Boundary planting around the new skatepark;
  • Installation of new signage for information and interpretation; and
  • New playground including supply of equipment and installation.

Time scale: August 2012- September 2013

Value of Works: £2 Million

Method of Procurement

Due to the project being a national lottery funded grant, materials were primarily specified by the client themselves. However, where possible, if a like-for-like match could be found and agreed by the client then an alternative would be used. Samples were submitted to the client for materials and products where alternatives were to be used.

If you would like to see more images of the finished project please go to:https://www.gavinjones.co.uk/services/landscape-construction/